Hakkımda

Fotoğrafım
hiçbir zaman eşkenar üçgenin dik açılarının toplamı ilgimi çekmedi.İlgimi çeken tek şey aramızda sinsice yaşayan pezevenklerdi....

15 Mart 2013 Cuma

Götik dil

        '' Göt kısmetten çıkınca uçkur dokuz yerden koparmış . '' diyerek olayı özetlemek onlarca cümle kurmaktan kurtarmıyor mu insanı canlarım? Yoksa kişinin bahtsızlığının, bedeviliğinin nedenlerini sayfalarca yazabilirsin . Kolun yorulur. Parmak nasırı olursun. İşkembe çorbacısından çıkarken dilin üzerine yerleştirdiğimiz kurumuş  karanfil gibidir bu deyimler. Acımtırak tadı uyuşturucu etkisi yapar ve gerilen sinirler yatışır da, aha böyle paluze gibi olursun. Nur içinde yatasıca atalar. Günlük yaşamda ben, bu küfürlü söz öbeklerini hayli kullanıyorum valla. Neden? Çünkü çok kestirme. Konuşanı da dinleyeni de yormaz, üzmez! Altın vuruş ! Olay hakkındaki görüşümü, yaklaşımımı ve ne cihette bir sonuç beklediğimi paket halinde sunuyorum karşı tarafa. Hem de gülüyollaa... Anahtar teslim. Oh mis! Ha yazı diline pek uyarlanması yaygın olmamakla birlikte, günlük konuşma dilinde talep görmekte olduklarını en azından ben biliyor, duyuyor ve  severek arşivliyorum repertuarımda.
          Devam edelim örneklere anacım!  Aldığı yeni evden pek  memnun olmayan akrabamın, üstelik binlerce Türk Liralık kredi borcunun altına girmişliğinin verdiği acıyla ''Madem götü götle değişecektik,  bizim götün günahı neydi? '' diye sızlanması, ne kadar da sahici ve matraktı. İnsanoğlunun ve tabi kendisinin  azgın arayışlarının,  duvara toslamasıyla gelen pişmanlıklarını  daha nasıl özet geçebilirdi ki? Ben bilmiyorum. Kasaba minnet etmektense ç.künü kesip yiyen gurur abidesi arkadaş için söylenecek başka bi şey kaldı mı? Kalmadı! Adam illa et yemeyi koymuş kafaya...Kendini kesecek! Kesecek! Kimseden hiç bir fayda beklememeyi, müdana etmemeyi daha kestirme anlatan  başka bir deyim varsa buyrun söyleyin.
          Konuşma biber sürerler konseptine hoş geldin!
         Sanki çok  aristokrat bir toplummuşuz  ya da salçalı ekmeklerimiz mürebbiyelerimiz tarafınca sürülmüş gibi bir halimiz yok mu sence? Aramızda sesli 'bok' diyemeyenler var. Görüyorum. Argoya, küfüre hakettiği özgürlüğü ver arkadaş! Legal yaşama alanından ittirince doğal olarak , illegal  karşımıza çıkacak garibim . Adına da yeraltı edebiyatı diyeceğiz. Bayılıyorum doğrusu bu türe.
         Güzel Türkçemiz, Güzel Türkçemiz! Bi tutturmuşlar Güzel Türkçe martavalı, tutabilene aşkolsun! Güzel Türkçe savunucularına bakıyorum kayda değer; uluslararasını geçtim, yerli  yapım bile verememişler başımızın tacı olacak.Yok efendim, de bağlacı öyleyken öyle. Yok efendim, t burada büyük olacaktı.Yok edebsizlik almış yürümüş, küfür kıyamet gırlaymış.Nedir yani? Tasavvuf pilavını ısıtıp ısıtıp önüme koymalarına  seni bilmem de, ben artık dayanamıyorum.Elif elif yağan yağmurlardan devrelerim yandı. Bu nedir kardeşim, edebiyat mı? Gövdende hormonlar tepişirken ipeksi aşklar da ne ola? Deniliyor ki, gün hükmünü tamamladı. E? Sonra? E'si şu; çocuk e harfine yaslanmış, uyuyormuş! Püff! Suçtan arınmışlığına tedirgin olanlar var  şu hayatta (bir romanın ilk cümlesiydi sanırım, takılma sadece aklıma geldi) Günlük dilde karşılığını buluyor mu sence edebiyat? Hayat yok! Ter yok! Kin yok! Öfke yok!
          Açık ol! Net ol! Canımı ye!
          Sonra halk kitap okumuyor! Biz n'apalım senin gizemli osuruğunu? Buckingham kraliyet okullarında okumuşuz gibi bir de alt metin üst metin boku çıkardılar başımıza. Haydi hayırlısı!
          Neyse, sinirlenmeyelim konumuza dönelim. Güzel Türkçemiz boğazda oturan bir köşk sahibinin çocuğuyken  günlük dil, köşk sahibinin ! dostundan ! olma çocuğu mudur nedir yani?
          Olayıma sadece küfür argo açısından yaklaşırsan üzülürüm bak! Takıntım  şudur ki; insanın , sanatçının  değeri ağzındandan çıkan sözcüklere göre değil de keşke hayata kattıklarıyla doğru orantılı olsaydı ciğerim!..
         Küfür aklın sigortasıdır diyen arkadaş kimse,  iyi demiş!
         Mesela birisi çıkar da, ''s..kmeyeceği atın önüne ot koymayan biriydi.'' diye başlar mı dersin romanına? Şaşırsak! İşbirlikçisi olsak..
         Küsmeyeceğiz birbirimize.Dil sisteminin zenginliği için her yol, her icad,  çirkinlik, güzellik, terbiyesizlik, yoldan çıkmışlık gereklidir bize! Ne demişler;
         G.tüne küsen donuna s.çar!